Behovet för beröringsfri mätteknik växer

Den 29 augusti samlades ett 20-tal deltagare under höstens första TechTalk på Umeå universitet. Eftermiddagen bestod av fyra föreläsningar där fokus låg på beröringsfri mätteknik, säkert att säga att det är ett område som växer, lika så behovet för tekniken. 

Niclas Börlin, Datavetenskap Umeå universitet, startade eftermiddagen med att berätta om tekniken fotogrammetri, som går ut på att mäta tre-dimensionella positioner hos objekt utifrån kamerabilder. Under föreläsningen fick deltagarna exempel på fördelar med tekniken, några av fördelarna som Niclas nämnde var: den relativt billiga hårdvaran, möjligheten att ta fram feluppskattningar, funktionalitet i olika skalor (från mikroskop till satelitfoto).

Mona Forsman, Codemill, var dagens andra talare och berättade om ett monteringsstödsystem som Codemill utvecklar tillsammans med Umeå universitet och Komatsu Forest. Systemet, som involverar många olika tekniker, använder bland annat dataseende för att observera montage. Med hjälp av förstärkt verklighet och projicering i video kommer montörer att bli guidade. Systemet kommer först att identifiera en komponent, sedan föreslå placering efter det kommer systemet att kontrollera montaget och sedan ge feedback till montören om komponenten är placerad rätt eller fel. Systemets uppgift är helt enkelt att underlätta för montörer i deras arbetssysslor. 

Under eftermiddagens andra halva presenterade Kenth Johansson verksamheten Adopticum som specialiserar sig på optisk mätteknik, han gav exempel på projekt där beröringsfri mätteknik tillämpas: OMIN och RIO. Kenth avslutade sin föreläsning med att konstatera att behovet för optisk mätteknik växter och stärkte detta konstaterande med hjälp av resultat från innovationsprojekt som bedrivs av Adopticum.

TechTalket avslutades med en presentation av Peter Honhloser, Datavetenskap Umeå universitet, som berättade om framtagningen av en plockrobot som använder sig av beröringsfri mätteknik för att hitta och sedan skörda mogna paprikor. Peter gav även andra exempel på konkreta projekt där tekniken används till stor fördel.

Nästa TechTalk är planerat att äga rum i mitten av oktober, mer information kommer på Process IT Innovations.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *