Seminarium kring vindkraftverk

Den 13 november samlades deltagare i Storuman för att lyssna till presentationer samt diskutera frågor kring framtidens vindkraftverk.

Under eftermiddagen tittade deltagare och föreläsare på vilka möjligheter som finns för de lokala företagen, hur behoven ser ut under och efter att projekt gällande vindkraftverk är klara samt vilka utbildningar och kompetenser som kommer att behövas. Seminariet började med att Per Lindberg, Inlandets Teknikpark, presenterade dagens program och fortsatte med att följande talare presenterade:

  • Calle Birgersson och Katrin Normark Jonsson, Åsele Näringslivs Stiftelse
  • Jeanette Lundqvist, Vattenfall
  • Christer Andersson, Vindkraftcentrum i Hammerdal
  • Jonas Lundmark, Wind Power Services
  • Mats Johansson, ProcessIT Innovations.

Representant från ProcessIT Innovations var Mats Johansson, han berättade bland annat om hur ny teknik kan användas vid service av vindkraftverk, vilken vindkraftsforskning som gjorts i närtid och lyfte olika forsknings- och styrkeområden som finns. Mats berättade även om ett pågående projekt kring avisning, där ProcessIT Innovations förhoppning är att försöka ta fram ett digitalt verktyg som hjälper regionala företag att inleda affärer och stödja skapandet av forum där de kan knyta personliga kontakter och bygga upp förtroende.

Eftermiddagen avslutades med att deltagare diskuterade möjligheter att maximera den lokala nyttan av en vindkraftsutbyggnad, där de viktigaste punkterna enligt deltagarna var:
1. Skapa en samverkansform med en gemensam internetportal
2. Skapa ett gemensamt varumärke ”Vindland”
3. Fokusera på samverkan!
4. Involvera Region 10 (Inlandskommunerna i Västerbotten + Arjeplog och Arvidsjaur)
5. Säkerställ att det lokala näringslivet är med
6. Involvera Vindkraftscentrum i Hammerdal
7. Arbeta med kompetensförsörjning

Läs mer om seminariet kring Vindkraftverk och hitta presentationer från föreläsarna här.

Bild ovan: Mats Johansson, ProcessIT Innovations, presenterar under seminarium kring vindkraftverk. Foto: Robin Norrman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *